ITHub

5 gyakori daily standup hiba

5 gyakori daily standup hiba
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

A daily standup meeting a SCRUM metodológia egyik sarokköve: egy napi rendszerességű, kötött formátumú, kb. 15 perces találkozó a projekt jelenlegi státuszáról. Minden résztvevő három kérdést válaszol meg: "Mit csináltam tegnap?", "Mit fogok ma csinálni?", és "Mi akadályoz?". Bár ez az egész igen egyszerűnek hangzik, mégis meglepően könnyű ezt is egy újabb haszontalan meetinggé változtatni. Ebben a posztban öt gyakori hibát vizsgálunk meg, amelyek elkerülésével hatékonnyá tehető ez a napi beszámoló.

1. A daily standup nem egy tervezési meeting

Talán ez az egyik leggyakrabban előforduló hiba, így nem véletlenül került az első helyre. Sok standup megy átl egyfajta ad-hoc tervezésbe, amikor egy-egy új vagy fejlesztés alatt álló funkció kerül szóba, és az eredeti cél teljesen elveszik. Fontos, hogy a scrum master szigorúan betartsa a meeting általános menetét. Ha kell, inkább tartsunk egy újabb 15 perces meetinget a standup után, ha szükséges a részletekbe menő tervezés.

2. Három kérdés van, nem kettő!

Gyakran megfigyelhető az is, hogy minden csapattag — ahogy annak lennie kell — beszámol a tegnap elvégzett munkáról, majd áttér arra, hogy milyen feladatokat tervez az előtte álló napra. Sokan elfelejtik, hogy van egy harmadik kérdés is, mégpedig a nehézségek, kockázatok témája; ezeket sokan nem említik meg, és az is gyakori, hogy semmilyen segítséget nem kérnek társaiktól.

3. Figyeljünk másokra!

A meeting résztvevői hajlamosak kizárólag saját beszámolójukra koncentrálni és kevéssé figyelni a többiekre. Ez kétféleképpen is káros.

Egyrészt amikor valaki megemlít egy problémát, ami akadályozza őt a napi feladat(ok) elvégzésében, elvárható, hogy a többiek a segítségére siessenek, hogy az akadály minél előbb elháruljon. Ehelyett sokszor megy tovább a meeting, mintha mi sem történt volna.

Ugyanakkor az is előfordulhat — akár udvariasságból, akár csak azért, mert egyszerűen senki nem figyel eléggé —, hogy a "hallgatóság" nem hívja fel a figyelmet egy másik társuk nyilvánvaló problémáira. Ne féljünk megemlíteni, ha valaki már két napja dolgozik egy két órát igénylő feladaton. (Természetesen itt is finoman kommunikáljunk, és ajánljuk fel segítségünket.)

4. Felkészületlenség

Annak ellenére, hogy a daily standup a nap egyik legbiztosabb pontja, nem pedig derült égből villámcsapás, meglepően sokan abszolút nem készülnek fel rá.

A meeting előtt mindenképp ajánlott átnézni legalább a tegnap loggolt idődet, a commitjaidat, és a folyamatban lévő feladataidat is.

Természetesen ez vonatkozik a standup vezetőjére is, akitől elvárható a következetesség, például ne random módon válassza ki, milyen sorrendben beszélnek a csapattagok (ez különösen igaz, ha remote munkatársak is vannak, a megszokott sorrend gördülékenyebbé teszi a standupot).

5. Túl késői kezdés

Ez talán nevetségesen alap, de a daily standupnak egy relatíve korai időpontban kell kezdődnie, mert nagyon gyakori, hogy a fejlesztők egyáltalán nem dolgoznak a napi meeting előtt.

Ha videó-, vagy audiokonferenciát használtok, az mindig legyen teljesen előkészítve már a meeting előtt, hogy ezzel se menjen feleslegesen az idő.

Ha sikerült találni egy mindenki számára megfelelő időpontot, kezdjétek a daily standupot minden nap ekkor. És ne várjatok senkire.

Ti SCRUM-ban dolgoztok a munkahelyen? Milyen más gyakori daily standup hibát, idegesítő dolgot tudnátok említeni?