ITHub

5 dolog, amit te tehetsz egy jó állásinterjúért

5 dolog, amit te tehetsz egy jó állásinterjúért
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~4 perc olvasás

Miután számos céghez jelentkeztél már különféle pozíciókra, és egy csomó helyre elküldted/feltöltötted az önéletrajzodat, szép lassan elkezdhetsz felkészülni a személyes interjúkra. Ne feledd, ha beszélgetésre hívnak, az már egy jó jel, mert arról árulkodik, hogy a toborzó első körben alkalmasnak talált az állás betöltésére, de itt még nem dőlhetsz hátra: az interjúk nem mindig úgy zajlanak, ahogy előre eltervezed.
Blogunkban a Business Insider cikke nyomán azokat a jeleket vesszük sorra, melyek arra engednek következtetni, hogy az interjúztató irántad tanúsított érdeklődése lankadni kezd, és adunk néhány hasznos tippet is a folyamat megfordítására.

5 dolog, amit te tehetsz egy jó állásinterjúért

A kép forrása: Right Career Steps

Csak a szokásos kérdéseket teszi fel

A jelenség
Egy interjú során a toborzók mindig igyekeznek egy előre felépített kérdéssor mentén haladni, amiből kirajzolódik számukra egy kép arról, hogy mennyire vagy alkalmas, illetve motivált a pozíció betöltésére. Természetesen ez nem egy szentírás, csak egy vázlat, gyakran találkozhatsz olyan kérdésekkel is, amelyek a válaszaid függvényében születnek meg, az interjú alatt.
A gond akkor van, ha az interjúztató fél láthatóan nagyon szorosan ragaszkodik a fix kérdésekhez, és nem reflektál velük a válaszaidra, ezzel is azt sugallva, hogy gyorsan túl akar lenni az egész procedúrán.

A megoldás
Változtass taktikát! A kérdések megválaszolása mellett tegyél fel te is kérdéseket, ezzel tulajdonképpen kikényszerítve, hogy az interjú valóban kétszereplős legyen. Ezzel lehetőséget teremthetsz arra is, hogy bemutasd a kompetenciáidat, és azokat az erősségeidet, amiről addig nem esett szó.

Könnyen elterelődik a figyelme

A jelenség
Ha a toborzó zavarttá, figyelmetlenné válik az interjú során, azt igen könnyű észrevenni: árulkodó jel lehet többek között a telefon diszkrét csekkolása új üzenet érkezése esetén, vagy a szemkontaktus hiánya is.

A megoldás
Hasznos, ha az interjú előtt egy kicsit jobban utánanézel a potenciális munkaadódnak (értsd: nem csak a "Rólunk" részt olvasod el a honlapjukon), illetve elmélyedsz a cég életét befolyásoló üzleti, technológiai hírekben. Ez ugyanis egy remek alkalom, hogy összekösd az értesüléseidet, és rákérdezhess, milyen hatással van egy adott változás a vállalat életére. Azon túl, hogy újra felkelted vele a toborzó figyelmét, elhivatottságodról is biztosíthatod.

Abbahagyja a jegyzetelést

A jelenség
Ha a toborzó az interjú közben abbahagyja a jegyzetelést, az nem jó jel, mivel a későbbi döntési helyzetekben hangsúlyosabbak a személyes jegyzetek, mint az önéletrajzod gyönyörűen formázott pontjai.

A megoldás
A helyzet kezeléséhez kicsit előre kell gondolkodnod: érdemes az egész interjú alatt figyelned félszemmel, hogy melyek azok a területek, amelyek jegyzetelésre "késztetik" a veled szemben ülőt. Amikor úgy látod, hogy egy ideje már nem készít feljegyzéseket, akkor próbáld meg a már bevált témákat felhozni, vagy egy korábban elhangzott, és fontosnak tartott válaszodat részletesebben kifejteni. Fontos azonban, hogy ne menj túl messzire, ha észreveszik, hogy ugyanazokat a dolgokat erőlteted újra meg újra, fordítva fog elsülni a dolog!

Nem kérdez rá, hogy szerinted miért kellene téged választaniuk a pozícióra

A jelenség
Bevett kérdés az interjúkon, hogy miért lennél te a legmegfelelőbb személy az állás betöltésére? Ha ez elmarad, az gyanúra adhat okot, hiszen azt a benyomást kelti, hogy eleve a toborzó sem tart megfelelőnek a pozícióra.

A megoldás
Ha ők nem hozakodnak elő a kérdéssel, akkor válaszolj te (persze burkoltan)! Természetesen minden erősségedre büszkének kell lenned, de az interjú alatt figyelj rá, hogy azokat a kompetenciáidat domborítsd ki, melyek relevánsak lehetnek a megpályázott állással kapcsolatban, így konkrét felhívás nélkül is megválaszolhatod az interjú egyik legfontosabb kérdését.

Nem esik szó a következő lépésről, vagy körről

A jelenség
Az interjú lezárásakor kerül általában szóba, hogy mi a következő lépés a felvételi folyamatban. Aggodalomra adhat okot, ha erről egyáltalán, célzás szintjén sem esik szó.

A megoldás
Ha tetszik az ajánlat, akkor ne rejtsd véka alá az érdeklődésed. Nyugodtan rákérdezhetsz te is, hogy mi a következő lépés, nincs vesztenivalód, sőt, ezzel megerősítheted azt a benyomást, hogy komolyan érdekel a lehetőség.

A lényeg, hogy ha a fenti jelek bármelyikét észleled, ne ess kétségbe, minden a reakcióidon múlik! Ne feledd, a toborzó is csak egy ember, megfeledkezhet egy-egy kérdésről, vagy elkalandozhat a figyelme egy hosszú, és kemény nap végén.