ITHub

4 tipp, hogyan ne válaszoljunk a "Miért szeretne nálunk dolgozni?" kérdésre

4 tipp, hogyan ne válaszoljunk a "Miért szeretne nálunk dolgozni?" kérdésre
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Az interjúztatást végző HR-esek, szakemberek sok esetben nem adnak direkt visszajelzést az interjú során, ami a pályázónak frusztrációt okozhat. Azonban akármilyen jó, vagy rossz is az interjúztató, nagy valószínűséggel fel fogja tenni a következő kérdést (vagy valamilyen hasonló variációját): "Miért szeretne nálunk dolgozni?"

állásinterjú nehéz kérdés

Ennek az oka, hogy az erre adott válasz rengeteget elárul azokról a dolgokról, amiket az interjúztató tudni szeretne: a kompetenciáidról, arról, hogy mennyire illeszkedsz a vállalati kultúrába, vagy épp arról, mely dolgok iránt érdeklődsz leginkább. Röviden, ez biztosan nem az a kérdés, amelyre el szeretnéd rontani a választ. Az alábbiakban a Mashable segítségével összegyűjtöttünk négy jellemző hibát, melyeket érdemes elkerülni.

1. Egyáltalán nem beszélsz a cégről

Ha a "Miért szeretne nálunk dolgozni?" kérdésre valami olyasmivel válaszolunk, ami kizárólag a saját képességeinkre vonatkozik ("szeretek programozni", "többéves tapasztalatom van Java fejlesztésben"), az sok toborzó szakembernél egyből rossz pontot ér.

Gondold csak végig: a képességeidet bárhova viheted, nem csak ide. Beszélj arról, hogy miért éppen ennél a vállalatnál szeretnéd kamatoztatni őket!

2. Csak arról beszélsz, milyen előnyökkel járna neked ez a pozíció

Ez egy nagyon gyakori hiba, és többnyire nem is tűnik fel, hiszen nagyjából erről szól a kérdés, nem? Lehet, hogy a megpályázott pozíció betöltésével megtanulnál új technológiákat, amik érdekelnek, vagy például vezetői képességeidet tudnád fejleszteni. Ez mind nagyon szép, azonban az interjúztató nem kifejezetten ezt szeretné hallani. Őt elsősorban nem az érdekli, miért lenne jó neked ez a szituáció, hanem az, miért lenne jó a vállalatnak, akit képvisel. A megoldás persze adja magát: beszélj arról, hogy tudnád meglévő képességeidet a cég hasznára fordítani!

3. Irreleváns dolgokat említesz

A nagy izgalom közepette válaszolhatod azt is, hogy igazából az iroda elég közel van a lányod iskolájához, de ez nem igazán ajánlott. Természetesen az ilyen dolgok igenis számítanak a döntésedben, de csak egyfajta bónuszként gondolj rájuk, és semmiképp ne említsük őket úgy, mint annak fő okát, hogy az adott cégnél szeretnénk dolgozni.

4. A rossz kérdésre válaszolsz

Semmiképp se beszélj egyfolytában arról, hogy miért hagytad ott az előző állásodat! Még ha igaz is, hogy az álláskeresésed elsődleges oka az előző munkahelyed volt, próbálj inkább a jövőre koncentrálni. Nyilván az előző pozíció kapcsán megemlítheted, hogy miben fejlődtél ott, de nem kell belemenni a részletekbe.

Összességében úgy tűnhet, ez egy ártatlan kérdés, azonban ezek a hibák rávilágítanak, hogy meglehetősen trükkös is lehet, különösen akkor, ha nem veszed figyelembe, hogy ki tette fel azt számodra. Ne feledd, ez az egy kérdés meghatározó lehet az egész interjúra nézve!