ITHub

15 kiváló asztali alkalmazás a hatékony munkához

15 kiváló asztali alkalmazás a hatékony munkához
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~4 perc olvasás

Mik azok az alkalmazások, eszközök, melyek megismerésekor jogosan merül fel kérdésként, hogy miért nem integrálták őket alapértelmezetten az operációs rendszerünkbe vagy a böngészőnkbe?

Megmutatjuk, hogy szerintünk miket érdemes használni, ha ki szeretnétek aknázni az összes olyan lehetőséget, ami a hatékony munkavégzést segíti elő. Kétrészes sorozatunk első bejegyzésében az asztali alkalmazásokat vesszük szemügyre, a második felvonás pedig a webes alkalmazásokról, és a böngészők kiegészítőiről fog szólni.

15 kiváló asztali alkalmazás a hatékony munkához

f.lux

Személyes kedvencem, még, ha nem is köthető szorosan a hatékony munkavégzéshez, ezért is került az első helyre. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy ha éjszakába nyúlóan a számítógép/tablet/telefon képernyőjét bámulja, akkor sokkal nehezebben tud elaludni, majd amikor végre sikerül, akkor sem pihentető számára az alvás. Az egészért a cirkadián ritmus a felelős, napnyugta után, és napkelte előtt egyszerűen nem jó a melatonin hormon termelésünknek, ha sok kék fény éri a szemünket, mert a testünk azt hiszi, hogy nappal van. Ennek kiküszöbölésére szolgál a f.lux, ami a megfelelő időpontban eltolja a monitorunk színskáláját. Aki hiányolja Androidra, annak pedig ott a Twilight.

Chocolatey

Aki használt már valamilyen Linux disztribúciót, annak bizonyára feltűnt, hogy az alkalmazások telepítésénél egy csomó terhet levesz az ember válláról a parancssori csomagtelepítés. Jó hír, hogy ugyan még csak beta verzióban, de Windowsra is elérhető egy hasonló alkalmazás, a Chocolatey. Már most is rengeteg (1600 darab) csomagot tud kezelni, és jelentősen megkönnyíti a telepítőpakkok után történő vadászatot.

PNGGauntlet, Prish Image Resizer

Bosszankodtál már valaha, hogy egy kép átméretezéséért, vagy tömörítéséért meg kellett nyitnod a Photoshopot, és a 3 másodperces művelet 2 percig tartott? Akkor ezt a két kis alkalmazást neked találták ki! A PNGGauntlet a népszerű képformátumokból gyárt webre optimalizált PNG-t, a Prish pedig megnyitás nélkül, a jobb egérgomb használatával képes átméretezni a képeket.

Paint.NET

A Paint.NET-et a GIMP legfőbb kihívójának tartják, sok helyen már a Photoshop elsőszámú ingyenes alternatívájaként emlegetik. Ugyan az utóbbi kijelentéssel személy szerint nem tudok egyetérteni, ahogy azzal sem, hogy a GIMP helyettesíthetné teljes értékűen az Adobe termékeit, de tény, hogy a Paint.NET egyre növekvő online táborral rendelkezik, van hozzá egy csomó tutorial és plugin, úgyhogy egy próbát mindenképp megér.

Dark Room

A Dark Room-nak talán a névválasztása a leghatásosabb, de mint alkalmazás sem utolsó. Tulajdonképpen egy teljes képernyős jegyzettömb, ahol minden az elmélyült gondolkodásnak van alárendelve. 

NimbleText

A NimbleText segítségével villámgyorsan tudsz sima szöveges forrásból a beépített függvények, és az általad megadott mintázatok alapján bonyolultabb szkripteket, és egyebeket előállítani. Ha nem értesz a reguláris kifejezésekhez, az sem baj, ez a kis alkalmazás kisegít.

Keynote MITE

Ha fejlesztettél, vagy optimalizáltál már weboldalt mobilra, vagy tabletre, akkor bizonyára tisztában vagy azzal, hogy lehetetlen szinte minden készüléken letesztelni a munkádat.
A MITE mégis erre vállalkozik, 2200 készüléket képes szimulálni, és van ingyenes verziója is.

WinMerge

Sokféle összehasonlító alkalmazás van már, talán legtöbben azonban a WinMerge-re voksolnak. Össze tud hasonlítani fájlokat és mappákat is, és ingyenes.

TreeSize Free

A háttértárakon a szabad hely arra van, hogy egy idő utána elfogyjon. Nem mindegy azonban, hogy mi emészti fel az értékes tárterületet. A TreeSize Free vizuálisan kiemeli, hogy a könyvtárfában melyik mappának kiugróan nagy a mérete, így könnyen felllelhetőek az esetleg felesleges tartalmak, amelyek eltávolításával szabad helyhez juthatunk.

Terminals

Ha számodra az RDP, VNC, Citrix, RAS, és SSH mozaikszavak nem ismeretlenek, akkor bizonyára már felmerült benned, hogy miért nincs egy alkalmazás, ami az összes protokollt kezelni tudná. Az a jó hírünk, hogy van! A Terminals erre vállalkozik, már a 3.4-es verziónál tart, és ingyenes.

KeePass & Passpack

Ha nem akarod, vagy nem tudod megjegyezni a számtalan jelszavadat, akkor a legnagyobb biztonságban egy erre kitalált jelszóadatbázisban tudhatod őket. A KeePass már régi motoros, szinte mindent tud, amit kell. A Passpack ezzel szemben abban erős, hogy online tárolja az adatokat, így a közös használatú jelszavakat könnyű megosztani az illetékesekkel, és te is bárhonnan hozzájuk férhetsz.

smtp4dev

Az éppen fejlesztés alatt álló alkalmazásodban szeretnéd tesztelni a levélküldést, de nincs kéznél egy SMTP? Akkor az smtp4dev kell neked, ami létrehoz a localhoston egy kamu SMTP szervert, a rajta keresztülmenő leveleket pedig egy megadott mappába menti, így rögtön láthatod is a küldés eredményét.

TiEmu

A TiEmu-t bizonyára a grafikus számológépek szerelmesei fogják csak értékelni, de ők nagyon :) Ez a kis alkalmazás a Texas Instruments legendás kalkulátorai közül emulál néhányat, hétköznapi haszna ugyan megkérdőjelezhető, ellenben rendkívül jópofa.

Kommentben várjuk a személyes kedvenceket!