ITHub

11 dolog, amit nem tudtál a Microsoftról

11 dolog, amit nem tudtál a Microsoftról
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Korábban már írtunk pár érdekes tényt a Google-ről, és bár sokan azt gondolhatják, hogy a Microsoft közel sem olyan cool cég, mint a keresőóriás, elvitathatlan, hogy a számítástechnika történetének (egyik) legmeghatározóbb vállalata, és számos érdekes dolog kötődik hozzá. Ezekből válogattunk össze néhány — szerintünk — érdekesebbet.

11 dolog, amit nem tudtál a Microsoftról

A vállalat eredeti neve Micro-Soft volt. Ezen a néven alapította meg a céget Bill Gates és Paul Allen 1975-ben, és csak hat évvel később, 1981-ben döntöttek úgy, hogy elhagyják a kötőjelet.

A cég munkavállalóinak 76%-a férfi. Az átlagos életkor egyébként 38,4 év.

A Windowsban tiltott a CON, PRN, AUX és NUL nevű mappák létrehozása. Ennek oka, hogy ezek foglalt kulcsszavak voltak a DOS-ban. A lista egyébként az itt leírtnál hosszabb, és ahogy a névből is sejthető, a standard konzolt, ill. más perifériákat (pl. nyomtató) jelölnek.

A Microsoft az operációs rendszerét eredetileg Interface Manager néven szerette volna piacra dobni. Csak a marketing részleg nyomására döntöttek végül a Windows mellett.

A cég összesen három dolgozóval indult el, és $16,000 volt a bankszámláján. Ma a Microsoft 95 ezer embert foglalkoztat, és a bevételekből hatvanmilliárd dollárt halmozott fel.

A Microsoft Research világszerte 850 PhD-vel rendelkező dolgozót foglalkoztat. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlegnek összesen tizenhárom műhelye van, ahol 55 különböző területen folytatnak folyamatosan kutatásokat, mint például a hardverfejlesztés vagy az algoritmuselmélet.

A Microsoftnál minden évfordulókor fél kiló M&M's kell vinni az irodába. Régi hagyomány, hogy a céghez való belépés minden egyes évfordulóján az ünnepelt jelentős mennyiségű cukorkát visz a többieknek.

Az irodakomplexumokban összesen több mint ötezer kortárs festmény található a falakon. A cég vezetői szerint a művészeti alkotások segítenek enyhíteni a munkahelyi stresszt, valamint növelik a produktivitást és a munkakedvet.

A Microsoft szerzői jog megsértése miatt beperelte Mike Rowe-t, aki megvásárolta a mikerowesoft.com domaint. A kanadai középiskolás fiú 2003-ban jegyeztette be a címet, ami alatt saját web design vállalkozásának honlapját kívánta elhelyezni. A Microsoft a hasonló hangzás miatt jogi útra terelte az ügyet, Mike viszont kompenzációt szeretett volna a domain feladásáért cserébe. A cég tíz dollárt ajánlott fel, ami a domain bejegyzésének eredeti ára volt, viszont ezt Mike kissé rossz néven vette, és ennek ezerszeresét, $10,000-et követelt, amit a Microsoft visszautasított. Később a fiút céges tréningekkel és ingyenes termékekkel kárpótolták.

Minden jelentős Microsoft termék kódnevet visel a megjelenése előtt. Így hívták a Windows 3.1-et kezdetben Snowballnak, a Windows 95-öt Chicagonak, a Windows Vistát Longhornnak, a .NET frameworköt pedig Project 42-nek. A kódnevek teljes listája megtalálható a Wikipedián.

A cégnél a szerződéses, ideiglenes munkavállalók email címében a kukac előtt egy perjel van. Az ott dolgozó állandó alkalmazottak ezeket nemes egyszerűséggel csak "dash trash"-nek nevezik.