ITHub

10+1 dolog, amit nem tudtál az internetről

10+1 dolog, amit nem tudtál az internetről
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~4 perc olvasás

Az internetet nap, mint nap úgy használjuk, hogy egyrészt rengeteg dolgot nem tudunk róla, másrészt pedig a tudni vélt információink sem mindig pontosak. A Business Insider összegyűjtötte, mi pedig kiválogatottuk az általunk fontosnak tartott, és sokszor félreértelmezett, vagy nem is ismert tényeket, és néhány alkalommal meg is lepődtünk.

internet térkép

A kép forrása: Motherboard

1. A web (világháló, WWW, World Wide Web) nem az internet

Bár sokan (köztük azok is, akiknek illene tudniuk) legtöbbször egyenlőségjelet tesznek közéjük, a két dolog nem ugyanaz. Ugyanígy sem a Google, sem a Yahoo, sem pedig a Facebook nem egyenlő az internettel. Próbáljuk meg inkább úgy elképzelni a dolgokat, mintha az internet egy vasúthálózat lenne, amin a különböző alkalmazások és szolgáltatások (Skype, YouTube, levelezés, stb...) képezik a forgalmat. A web tehát fontos része az internetnek, a további pontokban is főszerepet játszik, de ne feledjük: nem egyenlő vele!

2. Az internet ingyenes és nyílt

Továbbá az internetet senki sem birtokolja. Ezt hajlamos elfelejteni néhány olyan webes cég, akik óriási birodalmat építettek fel a segítségével. Tim Berners-Lee mindenkinél gazdagabb lehetne, ha üzleti lehetőségként tekintett volna az ötletére, ám fontosabbnak tartotta meggyőzni a CERN vezetőit, hogy a webnek egy mindenki számára ingyenesen elérhető erőforrássá kell válnia. Különösen érdekesek ennek a fényében az olyan jellegű szabadalmi perek, amilyenekkel napjainkban is bombázzák egymást a cégek.

3. Tim Berners-Lee Gutenberg "örököse"

1455-ben, a könyvek sokszorosításának forradalmával Johannes Gutenberg addig sosem látott fordulatot hozott az emberek közötti kommunikációban. Azóta ezt egyetlen embernek sikerült megismételnie: Tim Berners-Lee-nek.

4. A web nem állandó

A napjainkban használt, és általunk ismert web nem a 20-25 évvel ezelőtti web, sőt, továbbra is rohamosan fejlődik. Az úgynevezett web 1.0 egészen a 90-es évek végéig tartott, és, ha két szóval kellene jellemeznünk, akkor az a "csak olvasásra" lenne. Ekkoriban még nem a tartalmak megosztásán, azok újraközlésén, vagy kommentálásán volt a hangsúly, ezt az érát a web 2.0 hozta el. A 3.0-ás "verzió" még csak most körvonalazódik, ám szinte biztosra vehetjük, hogy a szemantikus hálózatokról fog szólni.

5. A webet a cégek uralják

Annak ellenére, hogy bárkinek lehet saját weboldala, a 100 legnagyobb oldal túlnyomó többsége cégek kezében van. Az egyetlen igazi kivétel a Wikipédia.

6. A web az eldobható memória

Feltűnt már, hányszor fel sem merül bennünk, hogy megjegyezzünk bizonyos dolgokat? "Majd ráguglizok!"

7. A web a hálózatok erejéből táplálkozik

A web igazi ereje abban rejlik, amiről a nevét is kapta: a hálózatokban. Minden arról szól, hogy dolgok hiperhivatkozásokon keresztül kapcsolatban állnak más dolgokkal, és így tovább, szinte a végtelenségig. Ezt a fajta egymásra hivatkozást azonban nem Berners-Lee találta fel, hanem Ted Nelson, aki meg is valósított már korábban néhány, ezen az elven alapuló rendszert. Ezek azonban olyan megoldások voltak, melyek csupán egy számítógépen belül működtek, szemben Berners-Lee ötletével, ahol a különböző, egymásra hivatkozó objektumok nincsenek helyhez kötve.

8. A weben nem szeretünk olvasni

Vagy legalábbis elég hamar megunjuk: az átlagos oldalmegtekintési idő kevesebb, mint egy perc. Ezen belül is az első 10 másodperc a legkritikusabb, de még a következő 20 alatt is nagyon sokan gondolják meg magukat egy cikk, vagy bejegyzés olvasása közben, és csak 30 másodperc után van reális esélye annak, hogy valóban a végére érünk annak, amit elkezdtünk.

9. A web minden idők leggyorsabban terjedő médiuma

Egyfajta mérőszám, hogy egy médiumnak mennyi idő alatt sikerül eljutnia az első 50 millió felhasználójához. A rádiózásnak 38, a televíziónak 13, a webnek 4 évébe telt.

10. A "látható" web csak a jéghegy csúcsa

A web óriási. Igazi nagysága abból fakad, hogy a láthatatlan részeinek (olyan oldalak, melyeket nem indexelnek a keresők, dinamikusan generálódnak, vagy belépést igényelnek) méretét megbecsülni is nehéz. A deep web valószínűleg többször akkora, mint az általunk ismert, 2.3 milliárd oldalt számláló "publikus" web.

10+1. Ha netezünk, azzal szennyezzük a környezetet, és még csak azt sem tudjuk, hogy pontosan mennyire

Sajnos igen. A webet kiszolgáló infrastruktúra üzemeltetése ugyanis elképzelhetetlenül sok energiát emészt fel. A különböző óriáscégek igyekeznek az ilyen jellegű kiadásaikat saját érdekükben is alacsonyan tartani, de még így is jelentős mennyiségű szén-dioxid bocsátódik ki a szerverparkok, és adatközpontok működése nyomán. Egy Google felhasználó például naponta 8 grammmal terheli a környezetet online jelenlétével.